kogut newsletter nowy
Partnerzy

Organizacja Odzysku Opakowań Eko Cykl

Polska Izba Handlu Hotel Śląsk

Polecamy

 

Otwórz

SZKOLENIE W JAPONII

Logistyka Odzysku w praktyce

Poznaj najlepsze i sprawdzone techniki zarządzania od samych ich twórców!

Wybierz swoją edycję:

szkolenie w japonii jesień JESIEŃ: 7-15 października 2016 (+/- 3 dni)

WIOSNA 2017

 

 


 

lot z warszawy Wylot z Warszawy

szkolenie w japonii

 

 

Quiz Wiedzy o Japonii Szkolenie w Japonii youtube

 

Zespół przewodników po kulturze japońskiej:


dr Katarzyna Michniewskadr Katarzyna Michniewska

Specjalista w zakresie logistyki odzysku. Były pracownik działów logistyki największych światowych koncernów FMCG (L’Oréal i Kraft Jacobs Polska) odpowiedzialna za plany produkcyjne i zamówienia do fabryk z całej Europy. Praktyczne doświadczenie w zakresie gospodarki odpadami zdobyła, prowadząc od 2002 organizację odzysku opakowań o największej liczbie klientów wśród organizacji odzysku w Polsce. Zawodowe zainteresowania wiąże z problematyką roli logistyki odzysku w tworzeniu wartości dodanej w sieciach dostaw. Obroniła pracę doktorską w tym zakresie (SGH, Warszawa). Absolwentka Wydziału Zarządzania i Informatyki (UE, Wrocław) – specjalizacja logistyka. Dyplom Wydziału Prawa (UW, Warszawa) - prawo spółek handlowych. Pełni funkcję członka rady nadzorczej w Polskiej Izbie Gospodarki Odpadami. W firmie Eko Cykl Organizacja Odzysku Opakowań S.A. jest Prezesem Zarządu spółki i akcjonariuszem współzałożycielem. Jest organizatorem konferencji Logistyka Odzysku oraz wydawcą kwartalnika o tym samym tytule. Od 2011 roku pełni dodatkowo funkcję Dyrektora Zarządzającego w firmie M&M Consulting.

 

Agnieszka Karpińskainż. mgr Agnieszka Karpińska

Dyrektor Wydawnictwa M&M Consulting publikującego czasopisma: Logistyka Odzysku, MiniLO&Aniela, SeniorLO 50+ oraz poradnik Kodeks Dobrych Praktyk w gospodarce odpadami komunalnymi. W firmie Eko Cykl Organizacja Odzysku Opakowań S.A. – Kierownik Działu Recyklingu. Praktyczną wiedzę zdobyła podczas współpracy z firmami zajmującymi się recyklingiem odpadów. Zainteresowania wiąże z lean managementem w usługach. Posiada doświadczenie w przygotowywaniu i organizacji szkoleń, konferencji oraz zagranicznych wyjazdów studyjnych. Prywatnie interesuje się kulturą Japonii, zgłębia logistyczne tajniki japońskich firm, a w międzyczasie planuje podróże małe i duże.

 

 

Program szkolenia, w zależności od edycji, obejmuje wizyty w 3 fabrykach. Są to na przykład:

Kawasaki, Prefektura Hyogo

maishima osaka szkolenie

To nowoczesne muzeum Kawasaki Good Time World pozwala zapoznać się z bogatą historią firmy oraz oferowaną gamą produktów. Na fotografiach i modelach mamy możliwość zobaczyć jak przez ponad 100 lat zmieniała się firma, zaczynając od branży stoczniowej przechodząc do lidera przemysłu ciężkiego. Firma Kawasaki nowo powstałe produkty, w celu ograniczenia ich wpływu na środowisko, ocenia między innymi pod względem takich kryteriów jak: oszczędność zasobów oraz energii, a także potencjał recyklingu.

 

 

 

 

Mazda, Prefektura Hiroshima

maishima osaka szkolenie

Podstawową polityką firmy jest zapewnić jak największą przyjemność z jazdy, w zgodzie ze środowiskiem i bezpieczeństwem. Mazda wprowadziła u siebie wizję rozwoju technologii „zoom-zoom”. Oznacza, to iż wygląd samochodów ma zapraszać do jazdy, każdy ma czerpać z niej przyjemność i z chęcią wsiadać za kierownicę.

* zwiedzanie w jęz. angielskim

 

 

 

Panasonic, PETEC, Prefektura Hyogo

panasonic szkolenie

Zakład swój rozwój realizuje poprzez koncepcję, że firma jest podmiotem społecznym i musi działać w harmonii ze społecznością i środowiskiem. Dba o zachowanie tej harmonii poprzez szeroko zakrojoną troskę o środowisko, m.in.: cykl życia produktów, wpływający w jak najmniejszym stopniu na środowisko naturalne, lepsze wykorzystanie surowców, użycie tworzyw sztucznych z recyklingu, oszczędne użycie materiałów opakowaniowych, zieloną logistykę. Panasonic dąży do Zero Waste Emissions from Factories, czyli do „niewytwarzania” odpadów z fabryk.

„Cały czas staramy się podwyższać poziom recyklingu i zredukować muda, więc sami rozwijamy technologię recyklingu. Promowanie zakładów nastawionych na recykling jest potrzebne ze względu na prawidłowe przetwarzanie, spełniające wymogi prawne i wysoką podaż czystych materiałów, włączając w to rzadki odzysk metali.”

Panasonic Eco Technology Center

* zwiedzanie w jęz. japońskim z tłumaczeniem na jęz. angielski

 

 

Spalarnia odpadów Maishima, Osaka

maishima osaka szkolenie

Dzieło słynnego austriackiego architekta Friedensreicha Hundertwassera stanowi perełkę współczesnej architektury. Zakład wybudowany został w latach 1997-2001 i zajmuje powierzchnię 33 000 m2. Wewnątrz znajduje się olbrzymi agregat do spalania odpadów, zdolny do jednorazowej utylizacji 450 ton śmieci (w cyklu dobowym– 900 ton). Podczas wizyty uczestnikom zostaną zaprezentowane wszystkie etapy logistycznego przygotowania odpadów do ich zagospodarowania - sortowanie tych, które stanowią surowiec i wrzut do pieca tych, które nie nadają się do dalszego wykorzystania. Powstały w wyniku spalania popiół wykorzystywany jest do budowy dróg.

* zwiedzanie w jęz. japońskim z tłumaczeniem na jęz. angielski

 

 

Suntory Musashino, Tokyo

maishima osaka szkolenie

Firma Suntory to znany producent napojów oraz jedzenia, którego misją jest W harmonii z Ludźmi i Naturą. Historia firmy Suntory sięga roku 1899, w którym to Shinjiro Torii zaczął produkować i sprzedawać wino w założonej przez siebie firmie Torii Shoten. Zakład Suntory Musashino dąży do zmniejszenia emisji dwutlenku węgla oraz konsumpcji energii, ponownie wykorzystuje produkty uboczne oraz wytwarzane przez siebie odpady. Firma popiera również politykę zero-waste (zero odpadów), dążąc do zmniejszenia ilości odpadów z produkcji oraz 100% odzysku zasobów.

* zwiedzanie w jęz. angielskim

 



Fabryka Toyota, Prefektura Aichi

toyota szkolenie

Toyota wyprzedziła swoją konkurencję stosując Toyota Production System (TPS). Zakłada on wytwarzanie tylko potrzebnych produktów, w żądanych ilościach oraz w dokładnie określonym czasie. Filozofia łańcucha dostaw Just-in-Time stała się wzorem dla producentów na całym świecie i to nie tylko dla firm tworzących samochody. Taiichi Ohno – twórca systemu – sklasyfikował także muda w następujących siedmiu kategoriach: nadprodukcja, zapasy, braki, ruch, przetwarzanie, oczekiwanie oraz transport.

Siłą Toyoty nie jest jej zasada sama w sobie. Jeżeli każdy pojedynczy pracownik podąża niemądrze za standardowym procesem, system łatwo spala na panewce. Prawdopodobnie konkurenci nie mogą być lepsi, nawet jeśli postarają się wprowadzić Drogę Toyoty, jeżeli nie zorganizują jej sobie na własny sposób.

Hitoshi Nagashima
Toyota Motor Corporation

* zwiedzanie w jęz. japońskim z tłumaczeniem na jęz. angielski

 

 

Harmonogram szkolenia

Harmonogram wyjazdu 7-15 października 2016 r.

Każdy z organizowanych przez nas wyjazdów jest niezapomnianą, nieprzewidywalną przygodą życia. Działamy nieszablonowo, przez co żaden pobyt nie jest taki sam jak poprzedni. To sami uczestnicy mają wpływ na wygląd i przebieg szkolenia. Dostosujemy każdy wyjazd do Państwa indywidualnych potrzeb i oczekiwań.

mapa japan4 - kopia

 

Opinie uczestników

 

Paweł Pigłowski, Dyrektor Administracyjny VACO Sp. z o.o.

opinie szkolenie japoniaWyjazd szkoleniowy do Japonii był rewelacyjny! Z pewnością był znakomitą przygodą, którą zapamiętamy do końca życia. Na własne oczy mogliśmy zobaczyć wiele rozwiązań, które w Polsce są wprawdzie spotykane, ale jeszcze nie tak popularne lub wprowadzone na węższą skalę. Ofertę firmy M&M Consulting wyróżnia przede wszystkim samo miejsce szkolenia. Nie każdy ma okazję szkolić się w Japonii, zobaczyć, jak funkcjonują ludzie w zupełnie innej kulturze. W tym szkoleniu inne było wszystko – począwszy od miejsca i języka, poprzez nowoczesne fabryki, na kwestiach gastronomicznych kończąc. Zdobyta w ten sposób nieszablonowa wiedza jest niezwykle użyteczna, ponieważ otwiera oczy na wiele spraw i rozwiązań. Można ją wykorzystać przede wszystkim pod kątem organizacji pracy.

 

Maciej Wargocki, Dyrektor Handlowy VACO Sp. z o.o.

opinie japoniaWyjazd do Japonii był dobrze zorganizowany, udało nam się połączyć dwa aspekty – biznesowy i turystyczny. Z obecnej perspektywy trudno określić, który z nich był istotniejszy. Z jednej strony technologia, kultura pracy i jej organizacja, a z drugiej niezapomniane przeżycia i zderzenie z inną kulturą, mentalnością. Minęło już kilka tygodni, a ja nadal jestem pod ogromnym wrażeniem. Za szczególnie pożyteczne należy uznać podniesienie świadomości i pokazanie, do czego powinniśmy dążyć. Oczywiście odnoszę się do biznesowej części wyjazdu, która dała mi wiele inspiracji i przemyśleń. Podróże są kształcące same w sobie. Podczas szkolenia mieliśmy okazje zobaczyć linię produkcyjną Toyoty, spalarnię odpadów czy zakład recyklingowy Panasonic, które pokazują najnowsze technologie, myśl techniczną i szacunek dla pracy. Tego właśnie powinniśmy się uczyć. Jako przedstawiciel obszaru sprzedaży dostrzegam jeszcze bardziej niż przed wyjazdem, jak należy zdobywać wiedzę o przyszłych kontrahentach. Nie można bagatelizować różnic kulturowych i mentalnych.

 

Z naszego szkolenia do tej pory skorzystali:

 

  • Zakład Wzbogacania Węgla Julian Sp. z o.o.
  • ZAP-KOOPERACJA Sp. z o.o.,
  • Wojskowa Akademia Techniczna,
  • VACO Sp. z o.o.,
  • Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu,
  • Produkcja i Usługi Młynarskie Aurelia Jujka,
  • Instytut INTL Sp. z o.o.,
  • HLC Group Sp. z o.o.,
  • e.medium,
  • Eko Cykl Organizacja Odzysku Opakowań S.A.,
  • AGH im. Stanisława Staszica w Krakowie,
  • 4brands,

 

Japońska kuchnia podczas szkolenia

OBENTO
Japońskie drugie śniadanie składające się z ryżu i białka pod postacią ryb, mięsa i jaj oraz warzyw. Jest to potrawa, która im jest ładniejsza i bardziej pomysłowa tym lepiej. Ma być „ucztą przede wszystkim dla oka”.

ONIGIRI
Ryż uformowany w trójkątny lub owalny kształt, który czasami jest zawinięty w nori (rodzaj wodorostu). Najczęściej potrawa ta jest nadziewana marynowaną śliwką, ikrą, krewetkami lub rybą np. tuńczykiem. Farsz jest zazwyczaj słony, aby chronić ryż przed zepsuciem.

TEMPURA
Do jej przygotowania potrzebne są owoce morza, ryby oraz warzywa. Zanurza się je w cieście naleśnikowym i smaży na głębokim oleju. Tempurę podaje się samą lub ułożoną na miseczce ryżu. Obowiązkowo podaje się sos do zamaczania.

TONKATSU
Potrawa składająca się z panierowanego wieprzowego kotleta o grubości do dwóch centymetrów. Kotlety smażone są na głębokim oleju, a za panierkę służy panko, w postaci dużych i chrupiących wiórków. Kroi się go na kawałki o wielkości jednego kęsa. Zazwyczaj podawane są z kapustą oraz zupą miso.

OKONOMIYAKI
Potrawa charakterystyczna dla miasta Hiroshima. Tłumaczenie nazwy oznacza „smaż co chcesz”. To rodzaj placków składający się z wielu różnych składników. Są to między innymi naleśnik, kapusta, boczek, specjalny sos.

MISO
Tradycyjna gęsta pasta japońska, produkowana ze sfermentowanej soi, najczęściej z dodatkiem ryżu lub jęczmienia, soli oraz drożdży. Najczęściej gęsta pasta używana jest do sosów, kiszonych warzyw lub mięs, a także miksowana z dashi, tworząc miso-shiru najpopularniejszą w Japonii zupę.

SUSHI
Potrwa złożona z gotowanego ryżu zaprawionego octem ryżowym oraz dodatków. Istnieje wiele rodzajów sushi. Ich wspólną cechą jest elegancka forma i niepowtarzalny smak.

YAKITORI
Drobiowe szaszłyki opiekane na węglu drzewnym. Pieczenie trwa około 2-3 minut. Zazwyczaj podaję się je w kombinacjach: wyłącznie kawałki kurczaka, wyłącznie kawałki wątróbki, kurczak z porem, bądź papryka z grzybami. Tajemnica smaku tkwi w sosie, w którym mięso i warzywa namacza się przed grillowaniem, a po upieczeniu dodatkowo polewa szaszłyki.

foodfoodfood

 

Co można zobaczyć w wolnym czasie?*

HIROSHIMA

Muzeum Pokoju i Pamięci w Hiroshimie
W roku 1995, w Kobe, miało miejsce trzęsienie ziemi o sile 7,3 stopnia w skali Richtera. Uznane zostało za jedno z najsilniejszych i najtragiczniejszych w skutkach w historii Japonii. Dziś upamiętnia je Park Pamięci. Znajdują się tam między innymi miejsca, które nie zostały odbudowane. Na specjalnym monitorze wyświetlany jest film obrazujący zniszczenia w całym mieście tuż po wydarzeniu.

 

KOBE

Park Pamięci Trzęsienia Ziemi w Kobe
Muzeum upamiętniające zrzucenie bomby atomowej przez Amerykanów na Hiroshimę, 6 sierpnia 1945 r. Przechowywane są tam szczegółowe dokumenty opisujące to zdarzenie. Wokół znajduje się Park Pokoju i Pamięci, a w nim wiele symboli do niego nawiązujących.

 

KYOTO

Kinkaku-ji – Świątynia Złotego Pawilonu
To jeden z zabytków Kyoto znajdujący się na liście Światowego Dziedzictwa Kultury UNESCO. Pierwotny budynek powstał w 1397 r. jako siedziba szoguna. Potem został przekształcony w świątynię, która płonęła dwa razy: podczas wojny oraz po podpaleniu przez mnicha. Obecna budowla pochodzi z 1955 r. Posiada trzy piętra, dwa wyższe są złocone. Na szczycie znajduje się złocisty feniks.

Myoshin-ji – Klasztor Znakomitego Umysłu
Kompleks klasztorny szkoły zen, który powstał z prywatnej posiadłości byłego cesarza Hanazono. Jego marzeniem była świątynia, w której mógłby studiować buddyzm i praktykować medytację. Obecnie w kompleksie klasztornym znajduje się 47 świątyń.

Fushimi Inari Taisha (伏見稲荷大社)
Sanktuarium u podnóża góry Inari. Poświęcone bogini Inari – patronce biznesu, bogini płodności, ryżu, powodzenia. Znane między innymi z tysiąca pomarańczowych bram torii postawionych wzdłuż ścieżek. Za posłańców bogini uważane są lisy, których liczne figurki rozstawione są po całej najbliższej okolicy.

OSAKA

Umeda Sky Building
To mający 173 m budynek składający się z dwóch wieży połączonych ogrodem na 39 piętrze, z którego można podziwiać niesamowity widok na panoramę Osaki. W podziemiach budynku znajduje się restauracja VIP dla prawdziwych smakoszy.

Akwarium Kaiyukan
Jedno z największych akwariów na świecie dostępnych dla ludzi. Zawiera okazy stworzeń zamieszkujących Pierścień Ognia Pacyfiku. Oprócz tego można zobaczyć okazy lokalnej fauny i flory. Łącznie w akwariach mieści się 10 941 ton wody. Największe z nich ma wysokość pięciu pięter. Oglądanie rozpoczyna się od góry stopniowo schodząc na niższe poziomy.

Universal Studio Japan
Jeden z czterech, tak oryginalnych, parków rozrywki na świecie. Otwarty 31 marca 2001 roku, zawiera 28 obiektów przeznaczonych dla ludzi w różnym wieku, dlatego każdy znajdzie coś dla siebie. Park rozrywki przyciąga wielokolorowymi barwami, znanymi bohaterami z bajek oraz akcentami z filmów.

Narodowe Muzeum Sztuki
Wejście do Muzeum wykonane jest z giętej siatki i jest wyższe od samego budynku. W samym Muzeum znajdują się liczne zbiory, w tym prace Pabla Picassa, czy Andy Warhola, jak również skarby starożytnej sztuki chińskiej i dzieła współczesnej sztuki japońskiej.

 

TOKYO

Świątynia Senso-ji
Jedna z najczęściej odwiedzanych przez turystów świątyń w Japonii. Znajduje się ona w dzielnicy Asakusa i stanowi przykład japońskiej buddyjskiej architektury sakralnej. W kolorach dominuje czerwień, czerń oraz złoto. Większość osób, właśnie tak wyobraża sobie świątynie.

Skrzyżowanie Shibuya i symbol wierności – pies Hachiko
W godzinach szczytu na zielonym świetle skrzyżowanie przekracza jednocześnie kilka tysięcy osób. Miejscem spotkań jest rzeźba psa Hachiko.

Dzielnica Harajuku
To istne królestwo mody, w którym dominują odważne stylizacje, od gotyku po słodkie lolitki. Najbardziej znana z dużej ilości butików, najmodniejszych Japonek, nowoczesnych restauracji jest ulica Takeshita.

Wieża Skytree
Powstała w roku 2012 i do dziś jest najwyższą wieżą na świecie (wysokość całkowita – 634 m). Warto zobaczyć z niej panoramę Tokyo, szczególnie późnym wieczorem.

Targ rybny Tsukiji
Największy na świecie targ rybny. Ma on ponad 90 lat (założony w 1923 r.). Codziennie sprzedaje się na nim około 2000 ton ryb i owoców morza. Znany jest również z odbywającej się codziennie o świcie aukcji tuńczyków. Ku niezadowoleniu niektórych właścicieli pobliskich restauracji oraz sklepików, targ niebawem ma zmienić swoją lokalizację.

* cena szkolenia nie obejmuje dodatkowych atrakcji

 

Zapraszamy na spotkanie przy sushi

Weź udział w spotkaniu z organizatorami szkolenia Logistyka Odzysku w Japonii! Przy doskonale przyrządzonym sushi* organizatorzy opowiedzą o korzyściach z odwiedzenia fabryki Toyota, Panasonic oraz spalarni odpadów Maishima.

Zapytaj o termin następnego spotkania - zadzwoń: Sławomir Przygoda, tel.+48 502 066 027.

*sushi serwuje firma Sushi Zume - Tarchomin

 

Chcesz wiedzieć więcej? Zadzwoń lub napisz:

Sławomir Przygoda,
Opiekun projektu
tel.: 502 066 027
Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.

 

 



 

Zobacz relacje ze szkoleń: Patron szkoleń: Każdy wyjazd relacjonujemy na bieżąco,
zobacz i POLUB:

Wyjazd w listopadzie 2012

Wyjazd w kwietniu 2013

Wyjazd w maju 2014

Google+